
Magister nauk ścisłych (MSc) in
Global Food Security and Nutrition MSc, PgDip, PgCert (Online Learning) The University of Edinburgh

Wstęp
Bezpieczeństwo żywnościowe dotyczy dostępności, dostępu i wykorzystania bezpiecznej, pożywnej i zrównoważonej żywności dla wszystkich, a zwłaszcza dla słabszych grup społecznych.
Wyzwania związane z żywnością to nie tylko istnienie około 795 milionów niedożywionych ludzi na świecie (Food and Agricultural Organization - FAO), ale także:
- coraz częstsze występowanie dietozależnych, niezakaźnych chorób (np. cukrzyca i choroby serca)
- udział rolnictwa w emisji gazów cieplarnianych
- zmiana sposobu użytkowania gruntów
Zrozumienie wzajemnych powiązań między żywnością, zdrowiem i środowiskiem, jak również ich kompromisów, jest niezbędne do sformułowania polityki, która umożliwi nam osiągnięcie bezpieczeństwa żywnościowego w sposób zrównoważony.
Czego się nauczę?
Program ten uznaje, że bezpieczeństwo żywnościowe dotyczy nie tylko kwestii związanych z polityką żywnościową i produkcją żywności, ale także innych aspektów, takich jak:
- prawo własności gruntów
- imigracja
- dane demograficzne
- dieta i odżywianie
- technologia
- zasoby naturalne (np. presja na wodę i glebę)
- zmiana klimatu
Oferujemy ekspertyzy i badania na te tematy, a zespół ma dobre relacje robocze z organizacjami międzynarodowymi, które są na czele rozwiązywania problemów bezpieczeństwa żywnościowego, takich jak:
- Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
- Światowy Program Żywnościowy (WFP)
- Organics International (IFOAM)
Nauka online
Nasza technologia nauczania online jest w pełni interaktywna i wielokrotnie nagradzana i umożliwia komunikację z naszym wysoko wykwalifikowanym personelem dydaktycznym z komfortu własnego domu lub miejsca pracy.
Nasi studenci online nie tylko mają dostęp do doskonałych zasobów Edynburga, ale także stają się częścią wspierającej społeczności internetowej, łączącej studentów i opiekunów z całego świata.
Ocena i informacja zwrotna
Program został zaprojektowany tak, aby wykorzystać szereg narzędzi oceny, zarówno formatywnych, jak i sumatywnych, z wieloma możliwościami informacji zwrotnej w całym programie.
Ocena sumatywna i informacje zwrotne zostały zaprojektowane tak, aby pomóc uczniom rozwijać kluczowe umiejętności związane z efektami uczenia się i związane z praktycznymi zastosowaniami, takimi jak raporty i pisanie grantów.
Ocena formatywna (np. MCQs i grupy dyskusyjne) będą zawarte w każdym kursie, aby zapewnić możliwości uzyskania informacji zwrotnej przed terminami oceny. Zapewnione zostaną możliwości formatywnej informacji zwrotnej na temat projektów ocen.
Wynik programu
Celem tego programu jest przeszkolenie studentów w zakresie zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywnościowym i nadanie im kluczowych umiejętności zrozumienia i krytycznej oceny problemów w systemach żywnościowych. Pod koniec programu studenci powinni rozumieć globalny kontekst bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, identyfikować i krytycznie oceniać główne kompromisy między bezpieczeństwem żywnościowym a żywieniem i innymi celami w systemach żywnościowych. Program ma na celu umożliwienie studentom przeprowadzania niezależnych badań, tworzenia raportów na profesjonalnym poziomie i umiejętności ograniczania logicznie uzasadnionych argumentów.
Pod koniec programu studenci będą mogli:
- Wykazać znajomość i zrozumienie oraz krytyczną ocenę i ocenę głównych teorii, zasad i koncepcji związanych z czynnikami agronomicznymi, środowiskowymi, ekonomicznymi, żywieniowymi i społeczno-politycznymi, które wpływają na bezpieczeństwo żywnościowe.
- Zastosuj praktyczne metody bezpieczeństwa żywności i żywienia do informacji naukowych i metod analizy kompleksu.
- Rozwijaj umiejętności krytycznej analizy w celu przeglądu złożonych zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności i żywienia oraz formułuj oryginalny problem badawczy i niezależnie przeprowadzaj badania potrzebne do uzyskania odpowiedniego rozwiązania w różnych kontekstach naukowych lub politycznych.
- Zastosuj i ulepsz szereg umiejętności komunikacyjnych, ICT i liczenia mających zastosowanie do problemów związanych z bezpieczeństwem żywności i żywieniem.
- Pracuj indywidualnie lub jako część grupy, dokonuj świadomych ocen złożonych problemów związanych z globalnym bezpieczeństwem żywnościowym i żywieniem.
Możliwości związane z karierą
Program ten ma na celu wyposażenie absolwentów w umiejętności kontynuowania kariery w rządowych i międzynarodowych organizacjach pozarządowych pracujących w szerokim zakresie obszarów związanych z bezpieczeństwem żywnościowym.
Istnieją coraz większe możliwości prowadzenia badań podyplomowych w dziedzinie bezpieczeństwa żywnościowego, w Wielkiej Brytanii, UE i na arenie międzynarodowej.
Istnieją również stanowiska w sektorze prywatnym, które będą atrakcyjne dla absolwentów, takie jak handel detaliczny, zarządzanie dostawami żywności, a nawet handel towarami.
Program
Struktura programu
Na program składają się:
- 90 punktów z kursów obowiązkowych
- 30 punktów kursów do wyboru (wybranych z szeregu opcji, takich jak polityka żywnościowa, bezpieczeństwo żywności, zdrowie globalne, ochrona i rozwój)
- 60-kredytowa praca magisterska
Jest on przeznaczony do podjęcia w niepełnym wymiarze godzin w ciągu trzech lat (20 godzin tygodniowo), z możliwością ukończenia kursu w ciągu maksymalnie sześciu lat, jeśli jest to wymagane.
Studenci mogą wyjść z programu po ukończeniu:
- 60 punktów (certyfikat) lub
- 120 punktów (dyplom)
Kursy będą również oferowane jako samodzielne opcje podyplomowego rozwoju zawodowego.
Rok 1
- Odżywianie dla bezpieczeństwa żywnościowego
- Ramy oceny bezpieczeństwa żywnościowego
- Zrównoważona produkcja żywności
- Understanding Planetary Health & Data: Wprowadzenie do koncepcji i tematów
Rok 2
- Odżywianie dla bezpieczeństwa żywnościowego
- Ramy oceny bezpieczeństwa żywnościowego
- Zrównoważona produkcja żywności
- Understanding Planetary Health & Data: Wprowadzenie do koncepcji i tematów
Podyplomowe doskonalenie zawodowe
Podyplomowy rozwój zawodowy (PPD) jest skierowany do pracujących profesjonalistów, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę poprzez kurs(y) na poziomie podyplomowym, bez konieczności poświęcania czasu lub zobowiązań finansowych związanych z uzyskaniem pełnego tytułu Master, Postgraduate Diploma lub Postgraduate Certificate.
Możesz wziąć maksymalnie 50 kredytów wartych kursów w ciągu dwóch lat w ramach naszego programu PPD. Prowadzą one do przyznania University of Edinburgh podyplomowego kredytu akademickiego.
Alternatywnie, po roku uczestnictwa w kursach, możesz zdecydować się na przeniesienie swoich kredytów i kontynuować naukę w kierunku wyższej nagrody w programie Master, Postgraduate Diploma lub Postgraduate Certificate.
Chociaż kursy PPD mają różne daty rozpoczęcia w ciągu roku, możesz rozpocząć program Master, Postgraduate Diploma lub Postgraduate Certificate tylko w miesiącu wrześniu.
Każdy czas spędzony na studiach PPD zostanie odjęty od ilości czasu, jaki pozostanie ci do ukończenia programu Master, Postgraduate Diploma lub Postgraduate Certificate.