
Magister nauk ścisłych (MSc) in
Bezpieczeństwo żywności MSc, PgDip, PgCert, PgProfDev (Online Learning) The University of Edinburgh

Wstęp
Choroby przenoszone przez żywność stanowią coraz większy problem dla zdrowia publicznego na całym świecie. Zanieczyszczenie żywności mikroorganizmami lub substancjami chemicznymi może wystąpić na każdym etapie procesu od produkcji żywności do jej spożycia ("farm to fork") oraz w wyniku zanieczyszczenia środowiska, w tym zanieczyszczenia wody, gleby lub powietrza.
Obciążenie chorobami przenoszonymi przez żywność na całym świecie jest bardzo wysokie i dotyka co roku około 600 milionów ludzi, a 420 000 osób umiera. Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreśliła znaczenie produkcji bezpiecznej żywności, która ratuje ludzkie życie, oszczędza zasoby i ma pozytywny wpływ na gospodarkę każdego kraju.
Ten program w zakresie bezpieczeństwa żywności jest odpowiedni dla zapracowanych profesjonalistów chcących zdobyć dogłębną wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności, z odpowiednimi tłami w:
- zdrowie publiczne
- żywność i napoje
- rolnictwo
- weterynaria
- biologia
Nadaje się również, jeśli jesteś/jesteście:
- specjalista ds. rolnictwa
- specjalista ds. przemysłu wiejskiego
- specjalista ds. przemysłu spożywczego
- urzędnik państwowy
- pracownik organizacji międzynarodowej
- badacz w dziedzinie bezpieczeństwa żywności
- pracownik trzeciego sektora
Najważniejsze informacje:
- Ten program jest nauczany online i może być ukończony w okresie od 1 do 6 lat studiów w niepełnym wymiarze godzin z przerwami
- Program ten jest realizowany w ścisłej współpracy ze Szkockim Kolegium Wiejskim.
- Wyjątkowa pozycja do czerpania wiedzy od światowej klasy pracowników słynnego Roslin Institute i Global Academy of Agriculture and Food Security
Czego można się spodziewać na The University of Edinburgh
Jako student w ramach College of Medicine & Veterinary Medicine, dołączysz do ponad 7000 studentów studiujących szereg programów podyplomowych. Po Research Excellence Framework (REF) 2021, nasza szkoła weterynaryjna i nasza szkoła medyczna były zarówno w pierwszej piątce w Wielkiej Brytanii, uszeregowane według mocy badawczej (Times Higher Education, Overall Ranking of Institutions REF 2021).
Twoje doświadczenie podyplomowe tutaj będzie wspierane i wzmacniane przez bogactwo zasobów i możliwości, które oferujemy. Jesteśmy zaangażowani w dostarczanie wysokiej jakości, innowacyjnego nauczania. Ostatni raport Agencji Zapewnienia Jakości przyznał nam najwyższą możliwą ocenę za jakość doświadczeń edukacyjnych studentów.
Wynik programu
Poza zdobyciem wiedzy merytorycznej z najbliższego przedmiotu, udział w programie ma na celu osiągnięcie szeregu kluczowych efektów uczenia się:
- Krytyczna identyfikacja, ocena i ocena głównych teorii, zasad i koncepcji związanych ze źródłami i Pathways zagrożeniami przenoszonymi przez żywność w łańcuchu żywnościowym oraz opracowanie strategii interwencji na zamówienie w celu zmniejszenia ryzyka dla zdrowia publicznego.
- Wykorzystanie znacznego zakresu podstawowych umiejętności, technik i praktyk związanych z oceną obciążeń ekonomicznych chorobami przenoszonymi przez żywność, epidemiologiczną i statystyczną analizą danych dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz najbardziej zaawansowanych praktyk w celu wyodrębnienia i identyfikacji zagrożeń mikrobiologicznych przenoszonych przez żywność z różnych matryc żywności.
- Zastosuj krytyczną analizę, ocenę i syntezę w holistycznym podejściu do zdrowia zwierząt, dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i zdrowia środowiska jako integralnej części bezpieczeństwa żywności oraz tego, jak może się to przyczynić do poprawy wydajności i oszczędzania zasobów z perspektywy bezpieczeństwa żywności.
- Krytycznie oceniać dane dotyczące bezpieczeństwa żywności poprzez zastosowanie metod epidemiologicznych i statystycznych (w tym oprogramowania statystycznego) od zbierania do prezentacji, w tym generowanie danych, gromadzenie, przechowywanie, tworzenie kopii zapasowych, czyszczenie, analizę i komunikację.
- Zajmuj się złożonymi problemami zawodowymi, aby samodzielnie lub wspólnie dokonywać świadomych osądów na temat bezpieczeństwa żywności.
Możliwości związane z karierą
Ten program ma na celu wyposażenie Cię w podstawową wiedzę i doświadczenie, aby móc wpływać i promować bezpieczeństwo żywności na różnych poziomach Twojej organizacji.
Daje solidne podstawy do rozwoju kariery, pomocy w zabezpieczeniu stanowiska lub kontynuowania innej kariery w organizacjach związanych z bezpieczeństwem żywności. Niezależnie od tego, czy chodzi o rząd, przemysł czy badania naukowe, na przykład w celu przygotowania doktoratu z bezpieczeństwa żywności lub zdobycia bardziej praktycznego doświadczenia.
Jako absolwent programu bezpieczeństwa żywności masz wiele możliwości, często awansując swoją obecną karierę na wyższy poziom.
Dostępne są kariery związane z zarządzaniem, audytem i kontrolą bezpieczeństwa i jakości żywności zarówno w dużych, jak i małych środowiskach produkcyjnych i produkcyjnych.
Niektórzy z naszych studentów są weterynarzami i rozwijają swoją karierę w weterynaryjnej służbie zdrowia publicznego.
Inni prowadzą własne firmy lub zakładają własne firmy i są świadomi potrzeby na bieżąco z przepisami prawa oraz bieżącymi kwestiami dotyczącymi identyfikowalności żywności, bezpieczeństwa i jakości.
Lokalne i międzynarodowe organizacje rządowe i pozarządowe są również miejscem docelowym dla ekspertów ds. bezpieczeństwa żywności.
Program
1 rok
Weźmiesz 4 kursy obowiązkowe:
- Łańcuch dostaw żywności i bezpieczeństwo żywności
- Analiza danych dla bezpieczeństwa żywności
- Zagrożenia Bezpieczeństwa Żywności i Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
- Systemy produkcji żywności
Kursy te będą opracowywane i prowadzone przez specjalistów z dziedziny:
- Królewska (Dick) Szkoła Studiów Weterynaryjnych (RDSVS)
- Instytut Roslin
- Szkockie Kolegium Wiejskie (SRUC)
Jeśli pomyślnie ukończysz rok 1 i wyjdziesz z programu, otrzymasz certyfikat PG (certyfikat PG) w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Rok 2
Weźmiesz 2 kursy obowiązkowe:
- Przetwórstwo żywności i gospodarka odpadami
- Metody badawcze i analiza danych
Możesz także wybrać od 2 do 3 przedmiotów do wyboru (10 lub 20 punktów) z portfolio kursów podyplomowych (PGT), które pozwolą Ci podążać za własnymi zainteresowaniami.
Kursy z zakresu bezpieczeństwa żywności i globalnego bezpieczeństwa żywności obejmują:
- Identyfikowalność żywności
- Etykietowanie
- Oszustwa i przestępstwa
- Polityka żywnościowa
- Innowacje w zrównoważonych systemach żywnościowych
Opcje do wyboru są również dostępne w tematach One Health i Livestock Management, takich jak:
- Jedna polityka zdrowotna
- Dobrostan zwierząt produkcyjnych
- Globalizacja i zdrowie
Jeśli pomyślnie ukończysz rok 1 i 2 i wyjdziesz z programu, otrzymasz dyplom podyplomowy (PGDip) w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Rok 3
Ukończysz pracę dyplomową, aby otrzymać nagrodę mgr inż.