Magister jakości, higieny i bezpieczeństwa żywności
IMF Smart Education
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Online Spain
Języki
Hiszpański
Forma badania
Nauka na odległość
Czas trwania
24 months
Tempo
Pełny etat
Czesne
EUR 850 / per year *
Termin składania wniosków
Poproś o informacje
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Sep 2024
* Cena bazowa: 8500 €
Stypendia
Poznaj możliwości stypendialne, aby pomóc sfinansować swoje studia
Wstęp
Sektor rolno-spożywczy oferuje wspaniałe możliwości zatrudnienia, ponieważ jest jednym z motorów wzrostu, który przyczynia się do bogactwa i rozwoju hiszpańskiej gospodarki.
Tytuł magistra w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności profesjonalizuje i specjalizuje absolwentów, oferując im szeroki zakres możliwości zawodowych w tym bardzo zróżnicowanym sektorze.
Główną misją przemysłu rolno-spożywczego jest dostarczanie ludności bezpiecznej i wysokiej jakości żywności, dlatego zagwarantowanie bezpieczeństwa żywności i poprawa żywienia, propagowanie nawyków zdrowego stylu życia oraz zrównoważona produkcja i konsumpcja to główne cele działalności wszystkich przedsiębiorstw działających w branży rolno-spożywczej. sektor. W ostatnich latach sektor rolno-spożywczy był jednym z głównych filarów hiszpańskiej gospodarki o wysokim udziale w PKB. Oznacza to, że wymagania stawiane produktom w odniesieniu do jakości i bezpieczeństwa żywności na rynkach krajowych i międzynarodowych są coraz wyższe i bardziej wymagające.
Aby to osiągnąć, potrzebni są profesjonaliści z wysokimi kwalifikacjami w zakresie bezpieczeństwa żywności w różnych obszarach sektora (pierwotny, przetwórstwo, zakupy, transport, dystrybucja itp.), a także o coraz bardziej kompletnym profilu, posiadającym wiedzę, umiejętności i wszechstronne w odniesieniu do procesów produkcyjnych, bezpieczeństwa żywności, norm i przepisów prawnych, które ich dotyczą, a także w kompleksowym zarządzaniu różnymi systemami. W odniesieniu do bezpieczeństwa żywności ważne jest stosowanie wymagań wstępnych i systemu samokontroli HACCP oraz różnych certyfikowanych systemów bezpieczeństwa żywności (ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GLOBALGAP).
Najbardziej innowacyjna szkoła biotechnologii i farmacji
Witamy w IMF Smart Education School of Biotech & Pharma. Szkolenia w naszej szkole otwierają Cię na multidyscyplinarny świat, pełen postępów naukowych, które przekładają się na zaawansowane rozwiązania dla zdrowia i dobrego samopoczucia.
Opracowywanie leków to wysoce innowacyjny proces oparty na najnowszej technologii farmaceutycznej, który jest częścią środowiska medyczno-klinicznego. Zagwarantowanie jakości, bezpieczeństwa i skuteczności zabiegów jest celem twórców i producentów, który organy ds. zdrowia narzucają poprzez swoje uprawnienia regulacyjne.
Jeśli masz stopień naukowy lub szkolenie w dziedzinie nauk o zdrowiu lub w dowolnej dziedzinie chemicznej, biologicznej lub technologicznej, która daje im podstawy, ta szkoła oferuje program, który pomoże ukształtować lub poszerzyć Twoją karierę zawodową. Od jakości farmaceutycznej i kosmetycznej po zadania związane z rejestracją leków, od badań klinicznych po standardy i wymagania dotyczące autoryzacji.
Zbuduj lub rozwiń swoją przyszłość zawodową dzięki modułowemu szkoleniu, które proponuje stopniowe szkolenie i aktualizację planu. Nasze nauczanie online oparte na treściach przygotowanych przez autentycznych ekspertów oferuje taką możliwość
Idealni studenci
Specjaliści związani z żywnością poprzez wykształcenie akademickie lub doświadczenie zawodowe, którzy chcą zdobyć specjalistyczną wiedzę z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, a także technologii produkcji i przetwarzania żywności od produkcji pierwotnej do konsumenta.
Wynik programu
- Dogłębna wiedza na temat składników odżywczych obecnych w żywności oraz wymagań żywieniowych na różnych etapach życia.
- Dogłębna wiedza na temat warunków zmian i skażenia różnych grup żywności. Stosuj różne metody konserwacji w zależności od ich różnych cech.
- Umiejętność oceny informacji, jakie powinno zawierać oznakowanie towarzyszące produktom spożywczym, a także ich implikacji dla bezpieczeństwa żywności.
- Zaawansowana wiedza na temat koncepcji higieny żywności, środków zapobiegawczych i naprawczych związanych z ich wdrażaniem oraz w przemyśle spożywczym. Stosowanie obowiązującego ustawodawstwa i przepisów dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności w Hiszpanii i Europie.
- Umiejętność identyfikacji, dogłębnej analizy i oceny potencjalnych zagrożeń na różnych etapach łańcucha pokarmowego. Stosowanie systemu HACCP i wymagania wstępne.
- Specjalistyczna wiedza na temat podstawowych operacji jednostkowych w procesie opracowywania, przetwarzania i konserwacji żywności; podstawy oprzyrządowania i najważniejsze zmienne procesów; a także procesy techniczne niektórych z najważniejszych sektorów przemysłu spożywczego w Hiszpanii.
- Dogłębna wiedza i umiejętność projektowania, rozwijania i integrowania zarządzania jakością ISO 9001, środowiskiem i higieną pracy w firmie spożywczej zgodnie z różnymi międzynarodowymi modelami bezpieczeństwa żywności; a także międzynarodowe standardy bezpieczeństwa żywności (ISO 22000, FSSC 22000, IFS, BRC, GLOBALGAP).
- Specjalistyczna znajomość innych systemów: zróżnicowanej jakości (DOP, IGP, ETG, Produkcja Organiczna), Halal lub Kosher.
- Umiejętność przeprowadzania wewnętrznych audytów jakości w firmach spożywczych w celu oceny wdrożenia różnych systemów lub protokołów dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności.
- Dyrektor projektów rolno-przemysłowych lub gospodarstw rolnych wprowadzających innowacje w produktach rolno-spożywczych lub w projektach biotechnologicznych stosowanych w inżynierii rolniczej i hodowlanej.
- Technik kontroli jakości.
- Technik kontroli jakości, analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli HACCP w usługach renowacyjnych.
- Pracownik naukowy w laboratoriach kontroli jakości i analiz lub trener.
- Konsultant ds. wdrażania Standardów Jakości Żywności (BRC, IFS, ISO 22000 itp.), HACCP oraz doradztwa prawnego, naukowego i technicznego.
- Audytor bezpieczeństwa żywności.
Program
Tytuł magistra opracowany przez komisję ekspertów złożoną z lekarzy i aktywnych specjalistów z wiodących firm w dziedzinie bezpieczeństwa żywności. Ich doświadczenie potwierdza przydatność studiów i nabytych umiejętności, zarówno do włączenia w świat pracy, jak i do doskonalenia zawodowego w branży.
Jedzenie
- Jedzenie i odżywianie
- mikrobiologia żywności
- Psucie się i zanieczyszczenie żywności
- Alergie i nietolerancje pokarmowe
Konserwacja żywności
- Grupy żywności. Zmiana i zanieczyszczenie różnych grup żywności
- konserwacja żywności
- etykietowanie żywności
Bezpieczeństwo i higiena żywności
- Bezpieczeństwo i higiena żywności
- Identyfikowalność
- System samokontroli
Operacje przekształcania i konserwacji żywności
- Przygotowanie surowca
- Redukcja połączeń
- Mieszany
- Separacja mechaniczna
- Fermentacja
- Obróbka cieplna
- Usuwanie ciepła
- Zabiegi nietermiczne
- Odwodnienie
- Stężenie
- Uszczelka
- Usługi operacyjne i pomocnicze
- Wpływ przemysłu spożywczego na środowisko
Oprzyrządowanie do pomiaru i kontroli zmiennych
- Pomiar zmiennych
- Oprzyrządowanie pomiarowe i kontrolne
- Kontrola procesu
- Metrologia i kalibracja
Procesy przygotowania technicznego
- przemysł mleczarski
- przemysł mięsny
- Przygotowane warzywa
- Oliwa z oliwek
- przemysł piwny
- Produkcja wina
- Pakowane wody pitne
- Orzeźwiające napoje
- Przygotowanie makaronu
- płatki śniadaniowe
- Produkty morskie
- Gotowe posiłki
Podstawy Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
- Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Podstawowe pojęcia i ewolucja
- wysokiej jakości infrastrukturę
- System zarządzania jakością. ISO900
- Systemy zarządzania jakością środowiska. Norma ISO 1400
- Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy w pracy. ISO4500
- Statystyki stosowane do jakości
Modele systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
- Modele systemów zarządzania mające zastosowanie w sektorze spożywczym
- Szczegółowe przepisy, standardy i protokoły dotyczące bezpieczeństwa żywności. GFSI
- System samokontroli HACCP+ ISO 900
- BRC
- IFS
- GLOBALG.AP
- ISO22000
- FSSC 22000
- Inne systemy certyfikacji
- Inne systemy certyfikacji
- Załącznik: W kierunku hiszpańskiej normy: SAL
Wdrażanie, dokumentacja, audyt i doskonalenie systemów zarządzania
- Wdrożenie systemu zarządzania
- Dokumentacja wsparcia systemu zarządzania
- Integracja systemów zarządzania
- Audyt systemów zarządzania
- Ciągłe doskonalenie i doskonałość biznesowa
- Narzędzia ciągłego doskonalenia
Praca magisterska
Celem pracy magisterskiej (TFM) jest indywidualna ocena zaawansowanej wiedzy i umiejętności ogólnych uzyskanych przez studenta w wyniku realizacji oryginalnej pracy, projektu, raportu lub opracowania. Dla studenta jest to także bezkonkurencyjna szansa na zastosowanie wiedzy zdobytej poprzez odtworzenie środowiska i warunków prawdziwego kontekstu pracy.
kurs języka angielskiego
Podstawowy, Preintermediate, Intermediate lub Advanced Student może wybrać jeden z czterech poziomów.
Wpływ i wartość Big Data
- Standardy zarządzania projektami
- Zwinne zarządzanie projektami
- Aspekty regulacyjne i etyczne
- Zarządzanie danymi
Metodyki zwinne. Scrum
- Co to jest Scrum i jak go zastosować
- Framework Scruma
- Samoorganizujące się zespoły
- Rola klientów i interesariuszy
- Zwinne zarządzanie produktami i projektami
- Rozwój i ciągła integracja
- Jak ewoluować w kierunku zwinnej organizacji
Rekrutacja
Stypendia i Finansowanie
Opłata za program
Galeria
Akredytacje
O szkole
pytania
Podobne kursy
Magister inżynier, zarządzanie jakością (online)
- Turku, Finlandia
Magister zarządzania jakością i operacjami
- Online Mexico
Magister jakości, środowiska i bezpieczeństwa w budownictwie
- Online