Magister PRL: Bezpieczeństwo Pracy, Higiena Przemysłowa, Ergonomia i Psychosocjologia Stosowana
Euroinnova International Online Education
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Atarfe, Hiszpania
Języki
Hiszpański
Forma badania
Nauka na odległość
Czas trwania
1100 hours
Tempo
Pełny etat, Niepełny etat
Czesne
EUR 2380 / per course
Termin składania wniosków
Poproś o informacje
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Poproś o informacje
Wstęp
Zarządzanie bezpieczeństwem i zdrowiem w pracy jest zorientowane na osiągnięcie odpowiedniego zarządzania ryzykiem, w sposób, który pozwala na stałą kontrolę nad nimi w różnych branżach i który przyczynia się do fizycznego, psychicznego i społecznego dobrostanu pracownika oraz eksploatacja zasobów i obiektów. Jeśli pracujesz w sektorze przemysłowym i chcesz poznać wytyczne związane z higieną w tym środowisku, to jest Twój czas, z Mistrzem w PRL: Bezpieczeństwo Pracy, Higiena Przemysłowa, Ergonomia i Psychosocjologia Stosowana będziesz mógł zdobyć niezbędną wiedzę do profesjonalnego funkcjonowania w tym obszarze. Zapobieganie zagrożeniom zawodowym, aw tym ergonomia rozumiana jest jako sposób na zwiększenie rentowności pracowników dla firmy, w której pracują. Zwiększyło to zainteresowanie firm zapobieganiem zagrożeniom zawodowym, co sprawiło, że niezbędne stało się istnienie coraz bardziej wykwalifikowanych specjalistów w tej specjalności. Ze względu na ważne zmiany zachodzące w organizacjach oraz obecne procesy globalizacyjne, narażenie na zagrożenia psychospołeczne stało się częstsze i intensywniejsze, co sprawia, że ich identyfikacja, ocena i kontrola są wygodne i konieczne w celu uniknięcia związanych z nimi zagrożeń. Tak więc, z tytułem magistra w PRL: bezpieczeństwo w pracy, higiena przemysłowa, ergonomia i psychosocjologia stosowana, ma on na celu dostarczenie niezbędnej wiedzy, aby poznać patologie, z którymi mogą się zmierzyć pracownicy, i określić środki, które należy podjąć, aby im zapobiegać. Jest to również bardzo ważne w dzisiejszych czasach wdrażanie systemów bezpieczeństwa i higieny pracy jest bardzo ważne w celu zagwarantowania pracownikom odpowiednich warunków. Dlatego ten kurs ma na celu dostarczenie wiedzy niezbędnej do wdrożenia tego typu systemów zgodnie z odpowiednimi przepisami.
Program
Część 1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
Moduł 1. Bezpieczeństwo i higiena pracy (I)
- Jednostka dydaktyczna 1. Pojęcie i definicja bezpieczeństwa: Techniki bezpieczeństwa
- Jednostka dydaktyczna 2. Wypadki przy pracy
- Jednostka dydaktyczna 3. Badanie wypadków jako technika prewencyjna
- Jednostka Dydaktyczna 4. Analiza i Ogólna Ocena Ryzyka Wypadkowego
- Jednostka Dydaktyczna 5. Kontrole bezpieczeństwa i badanie wypadków
- Jednostka dydaktyczna 6. Normy i sygnalizacja w bhp
- Jednostka Dydaktyczna 7. Ochrona zbiorowa i indywidualna
- Jednostka dydaktyczna 8. Pożary
- Jednostka Dydaktyczna 9. Plany awaryjne i samoobrony
- Jednostka Dydaktyczna 10. Bezpieczeństwo w miejscu pracy
Moduł 2. Bezpieczeństwo i higiena pracy (II)
- Jednostka dydaktyczna 1. Bezpieczeństwo maszyn i urządzeń roboczych
- Jednostka dydaktyczna 2. Narzędzia i wyposażenie
- Jednostka dydaktyczna 3. Postępowanie, transport i przechowywanie materiałów
- Jednostka dydaktyczna 4. Elektryczność i ryzyko elektryczne
- Jednostka Dydaktyczna 5. Bezpieczeństwo w Gospodarce Produktami Chemicznymi
- Jednostka dydaktyczna 6. Odpady toksyczne i niebezpieczne
- Jednostka dydaktyczna 7. Spawanie
- Jednostka dydaktyczna 8. Przestrzenie zamknięte
- Jednostka Dydaktyczna 9. Działania uzupełniające
Część 2. Specjalista ds. Higieny Przemysłowej
- Jednostka dydaktyczna 1. Higiena przemysłowa. Koncepcja i cele
- Jednostka dydaktyczna 2. Środki chemiczne. Toksykologia zawodowa
- Jednostka Dydaktyczna 3. Środki Chemiczne. Ocena ekspozycji
- Jednostka dydaktyczna 4. Środki chemiczne. Kontrola ekspozycji
- Jednostka dydaktyczna 5. Środki ochrony indywidualnej w higienie przemysłowej
- Jednostka dydaktyczna 6. Czynniki fizyczne (I). Hałas i wibracje
- Jednostka dydaktyczna 7. Czynniki fizyczne. Promieniowanie i temperatura
- Jednostka dydaktyczna 8. Czynniki biologiczne. Efekty, ocena i kontrola.
Część 3. Specjalista ds. Ergonomii
- Jednostka dydaktyczna 1. Podstawowe pojęcia ergonomii
- Jednostka dydaktyczna 2. Ergonomia. Warunki środowiskowe w miejscach pracy: Cai i temperatura
- Jednostka dydaktyczna 3. Ergonomia. Warunki środowiskowe w miejscach pracy: czynniki wizualne
- Jednostka dydaktyczna 4. Ergonomia. Warunki środowiskowe w miejscach pracy: Hałas
- Jednostka dydaktyczna 5. Projektowanie i ergonomiczna konfiguracja stanowisk pracy
- Jednostka dydaktyczna 6. Ergonomia. Projektowanie i konfiguracja stacji roboczych z Pvds
- Jednostka dydaktyczna 7. Fizyczne obciążenie pracą
- Jednostka dydaktyczna 8. Metody oceny obciążenia pracą fizyczną
- Jednostka dydaktyczna 9. Obciążenie psychiczne pracą
Część 4. Specjalista psychosocjologii stosowanej
- Jednostka dydaktyczna 1. Czynniki psychospołeczne
- Jednostka Dydaktyczna 2. Organizacja Pracy
- Jednostka Dydaktyczna 3. Charakterystyka Organizacji
- Jednostka dydaktyczna 4. Obciążenie psychiczne
- Jednostka dydaktyczna 5. Patologie psychospołeczne
- Jednostka Dydaktyczna 6. Stres w pracy
- Jednostka dydaktyczna 7. Narzędzia radzenia sobie ze stresem
- Jednostka dydaktyczna 8. Ocena zagrożeń psychospołecznych
- Jednostka Dydaktyczna 9. Programy interwencji psychospołecznej
Część 5. Technik Zarządzania Systemem Bezpieczeństwa i Higieny Pracy ISO 45001
Moduł 1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Jednostka dydaktyczna 1. Podstawowe pojęcia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy
- Jednostka dydaktyczna 2. Zagrożenia ogólne i ich zapobieganie
- Jednostka Dydaktyczna 3. Kontrola stanu zdrowia pracowników
- Jednostka dydaktyczna 4. Podstawowe systemy kontroli ryzyka. Ochrona zbiorowa i indywidualna
- Jednostka Dydaktyczna 5. Ramy prawne bezpieczeństwa i higieny pracy
- Jednostka Dydaktyczna 6. Profilaktyka Ryzyka Zawodowego
Moduł 2. Akredytacja Systemu Bezpieczeństwa i Higieny Pracy
- Jednostka Dydaktyczna 7. System Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Pracy w oparciu o Normę ISO 45001
- Jednostka Dydaktyczna 8. Akredytacja Systemu Bezpieczeństwa i Higieny Pracy
- Jednostka dydaktyczna 9. Wprowadzenie do koncepcji audytu
- Jednostka Dydaktyczna 10. Audyt Systemu Zarządzania
Magister PRL
Rozwiń swoje szkolenie z tym Online Master i uzyskaj wielokrotny stopień:
- Tytuł magistra ORP: bezpieczeństwo pracy, higiena przemysłowa, ergonomia i psychosocjologia stosowana z 600 godzinami wydany przez Euroinnova Business School i zatwierdzony przez Wyższą Szkołę Kwalifikacji Zawodowych.
- Dyplom uniwersytecki w zakresie bezpieczeństwa pracy z 5 punktami uniwersyteckimi ECTS. Kształcenie ustawiczne wydane przez Uniwersytet Antonio de Nebrija i możliwe do zdobycia w tablicach ogłoszeń i konkursach opozycyjnych Administracji Publicznej.
- Dyplom uniwersytecki w dziedzinie ergonomii z 5 punktami uniwersyteckimi ECTS. Kształcenie ustawiczne wydane przez Uniwersytet Antonio de Nebrija i możliwe do zdobycia w tablicach ogłoszeń i konkursach opozycyjnych Administracji Publicznej.
- Dyplom uniwersytecki w dziedzinie psychosocjologii stosowanej z 5 punktami uniwersyteckimi ECTS. Kształcenie ustawiczne wydane przez Uniwersytet Antonio de Nebrija i możliwe do zdobycia w tablicach ogłoszeń i konkursach opozycyjnych Administracji Publicznej.
- Dyplom uniwersytecki w zakresie zarządzania systemem bezpieczeństwa i higieny pracy ISO 45001 z 5 punktami uniwersyteckimi ECTS. Kształcenie ustawiczne wydane przez Uniwersytet Antonio de Nebrija i możliwe do zdobycia w tablicach ogłoszeń i konkursach opozycyjnych Administracji Publicznej.
Wynik programu
Cele magisterskie w prl
Ustalone cele tego Mistrza w zapobieganiu ryzyku zawodowemu to:
- Zdefiniuj podstawowe pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy.
- Zidentyfikować warunki pracy pod kątem miejsca i powierzchni roboczej, czynników ryzyka, technik prewencyjnych i ochronnych oraz mobbingu w pracy.
- Przeanalizuj statystykę wypadków przy pracy, dokonując wprowadzenia i opisu procesów zgłaszania wypadków przy pracy, badania wypadków, ich statystycznego traktowania, informowania o wypadkach przy pracy, ich kosztach oraz wskaźniku wypadków przy pracy w Hiszpanii.
- Określenie kontroli zdrowia pracowników w zakresie nadzoru zdrowotnego i nadzoru zdrowotnego pracowników w ramach regulacyjnych.
- Wyjaśnij i zrozum ramy prawne dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy.
- Zidentyfikować profilaktykę zagrożeń zawodowych w zakresie bezpieczeństwa ruchu drogowego, w zakresie m.in. indywidualnych czynników kierowcy, pozycji kierowcy, systemów bezpieczeństwa czynnego i biernego.
- Zdefiniować system BHP w firmie pod kątem ochrony zbiorowej i ochrony indywidualnej.
- Dokonaj analizy działań ratunkowych pod kątem ich celów, klasyfikacji, organizacji sytuacji kryzysowych, procedur działania i struktury planu awaryjnego, a także konkretnych środków zapobiegawczych i ochronnych.
- Znajomość pierwszej pomocy, jej elementów i ogólnych zasad, a także podstawowych zabiegów resuscytacyjnych.
- Poznaj kluczowe pojęcia higieny przemysłowej.
- Oceń narażenie na czynniki chemiczne i zajmij się toksykologią zawodową.
- Kontroluj narażenie na czynniki chemiczne.
- Zastosuj szczegółowe przepisy.
- Odniesienie się do czynników psychospołecznych bezpośrednio wpływających na sytuację zatrudnienia i organizację pracy personelu realizującego swoje zadania w szpitalnym oddziale ratunkowym.
- Chronić zdrowie personelu, który w swojej codziennej pracy jest generalnie narażony na szereg szczególnych sytuacji, które mogą powodować schorzenia i urazy kręgosłupa, stosując wszelkie dostępne środki, aby uniknąć ryzyka z tym związanego.
- Przedstaw ogólne aspekty stosowanej psychosocjologii i dyscyplin z nią związanych.
- Zdefiniuj ergonomię i poznaj jej związek z psychosocjologią stosowaną.
- Wymień i opisz różne rodzaje ryzyka zawodowego, na które narażeni są pracownicy podczas wykonywania swoich czynności.
- Wymień działania, które należy podjąć w celu promowania zdrowia w miejscu pracy.
- Opracować koncepcje bezpieczeństwa i zdrowia.
- Określ ogólne zagrożenia, na jakie będą narażeni pracownicy w swoim miejscu pracy.
Do czego przygotowuje Cię mistrz w prl?
Ten tytuł magistra w PRL: Bezpieczeństwo pracy, Higiena Przemysłowa, Ergonomia i Psychosocjologia Stosowana przygotowuje Cię do posiadania pełnej wizji środowiska przemysłowego w odniesieniu do kluczowych aspektów higieny przemysłowej, stosowania strategii kontroli i oceny narażenia na wiele istniejących czynników w ten teren. Przygotuje Cię do prawidłowej i skutecznej interwencji w profilaktyce zagrożeń zawodowych związanych z ergonomią. Ponadto przyczynia się do ochrony zdrowia personelu szpitalnego oddziału ratunkowego przy użyciu wszelkich dostępnych środków, aby uniknąć zagrożeń związanych z ich codzienną pracą. Otrzymasz również szkolenie, aby móc profesjonalnie wykonywać wszystkie czynności zawarte w psychosocjologii stosowanej w tej dziedzinie. I wreszcie, ten tytuł magistra w PRL: Bezpieczeństwo pracy, Higiena Przemysłowa, Ergonomia i Psychosocjologia Stosowana przygotowuje do właściwego zarządzania wszystkimi aspektami związanymi z bezpieczeństwem i higieną pracy w firmie lub organizacji.