Kurs Food as Medicine - Uniwersytet Monash
FutureLearn
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Języki
Język angielski
Forma badania
Nauka na odległość
Czas trwania
3 weeks
Tempo
Niepełny etat
Czesne
USD 89 / per course *
Termin składania wniosków
Poproś o informacje
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Poproś o informacje
* możesz nauczyć się tego za darmo lub ulepszyć kurs i mieć dodatkowe korzyści za 94 $
Wstęp
Odkryj rolę żywności w zdrowiu, zastosuj naukę o żywieniu i dowiedz się, jak żywność może być używana jako lek dla Ciebie i Twojej rodziny.
Jak możemy wykorzystać żywność jako lekarstwo?
Czy chcesz dowiedzieć się, jak żywność może być używana jako lekarstwo? Jeśli chcesz zrozumieć siłę odżywiania, ten 3-tygodniowy kurs nauczy Cię roli jedzenia w poprawie zdrowia.
Dowiesz się, jak żywność może być ważna zarówno w profilaktyce zdrowia, jak i jako pomoc w leczeniu niektórych chorób przewlekłych dzisiaj, w przeszłości i w przyszłości.
Dlaczego makroskładniki odżywcze i przeciwutleniacze są wyjątkowe
Na początek dowiesz się, co zawiera żywność i co ją wyróżnia. Od makroskładników i mikroelementów po przeciwutleniacze - dowiesz się, jak każdy składnik wpływa na ogólny stan zdrowia i samopoczucie.
Zbadamy, w jaki sposób żywność była używana jako lekarstwo w przeszłości i jaką rolę odgrywa żywność w zapobieganiu i leczeniu chorób. Dowiesz się również, jak w przyszłości możemy uczynić żywność częścią medycyny.
Znaczenie odżywiania dla mózgu i jelit
W drugim tygodniu będziesz badać różne relacje między jedzeniem a jelitami, mózgiem, apetytem i genami. Zyskasz również zrozumienie, jak jedzenie wpływa na płodność i ciążę.
Będziesz badać przykłady żywności jako leku, w tym dietę FODMAP dla IBS i probiotyki dla zdrowia jelit. Dowiedz się, w jaki sposób organizm kontroluje apetyt, i dowiedz się więcej o sposobie odżywiania zwanym „uzależnieniem od jedzenia”.
Uważne jedzenie i przyszłość jedzenia
Na koniec omówimy złożoność nauki o żywieniu, jej ewolucję i sposób, w jaki dezinformacja o żywieniu może stać się faktem. Następnie nauczysz się stosować uważność w sposobie, w jaki zajmujesz się jedzeniem.
Przyszłość żywności jest ekscytująca, dlatego zbadamy, w jaki sposób żywność może być w przyszłości wykorzystywana jako lek oraz potencjalną rolę, jaką odegra żywność w zdrowiu i dobrym samopoczuciu.
Jakie tematy omówisz?
- Historia żywności jako medycyny
- Żywność i jej rola w profilaktyce i leczeniu
- Makroskładniki odżywcze, mikroelementy, fitochemikalia i przeciwutleniacze
- Złożoność i kontrowersje żywieniowe oraz znaczenie dowodów
- Jedzenie i jelita
- Jedzenie i mózg
- Żywność, płodność i ciąża
- Jedzenie i waga
- Jedzenie i nasz genom
- Wytyczne żywieniowe dla zdrowia publicznego
Kiedy chciałbyś zacząć?
Większość kursów FutureLearn odbywa się wielokrotnie. Każdy przebieg kursu ma ustaloną datę rozpoczęcia, ale możesz do niego dołączyć i pracować nad nim po jego rozpoczęciu.
- Już dostępny
Co osiągniesz?
Pod koniec kursu będziesz w stanie:
- Opisz, co rozumie się pod pojęciem „żywność jako lekarstwo” i wymień kilka przykładów, w jaki sposób żywność była używana jako lekarstwo w przeszłości.
- Określ, w jaki sposób i jakie rodzaje żywności są niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia oraz odgrywają ważną rolę w leczeniu / zapobieganiu chorobom.
- Zidentyfikuj aktualne, oparte na dowodach wytyczne dotyczące zdrowia publicznego związane z odżywianiem i zastosuj je do poprawy osobistych nawyków żywieniowych i sposobu odżywiania.
- Zidentyfikuj żywność / składniki żywności, które mają wpływ na różne układy organizmu, wagę i apetyt, płodność i ciążę oraz genom.
Dla kogo jest ten kurs?
Ten kurs będzie miał szerokie ogólne zainteresowanie dla wszystkich zainteresowanych żywnością, żywieniem i zdrowiem. Będzie to jednak szczególnie interesujące dla pracowników służby zdrowia, którzy chcą uzyskać więcej informacji opartych na dowodach, aby pomóc im w przekazywaniu pacjentom zaleceń żywieniowych.
Certyfikowany kurs AfN
Ten kurs został certyfikowany przez Association for Nutrition. Spełnia standardy AfN dotyczące szkolenia żywieniowego osób pracujących na poziomie 1 w ramach kwalifikacji i punktów (QCF).
Co certyfikacja AfN mówi o tym kursie - odwiedź stronę Stowarzyszenia na rzecz Żywienia.
Należy pamiętać, że ukończenie tego kursu nie prowadzi do rejestracji w Brytyjskim Dobrowolnym Rejestrze Dietetyków ani nie daje żadnej osobie możliwości etycznego wykonywania zawodu dietetyka.
Kurs zatwierdzony przez BDA
Zatwierdzenie przez BDA dotyczy tylko treści edukacyjnych zajęć edukacyjnych. Ukończenie tego kursu nie daje kwalifikacji do wykonywania zawodu dietetyka lub dietetyka.
Z kim się nauczysz?
Gary Williamson
Gary jest profesorem i kierownikiem Wydziału Żywienia, Dietetyki i Żywności na Uniwersytecie Monash. Interesuje się fitochemikaliami żywieniowymi i zdrowiem.
Melissa Adamski
Melissa jest akredytowanym praktykującym dietetykiem i dietetykiem zaangażowanym w badania i nauczanie w Monash, a także pracuje w prywatnej praktyce. Specjalizuje się w genomice żywieniowej.
Kto opracował kurs?
Uniwersytet Monash
Uniwersytet Monash jest jednym z wiodących uniwersytetów w Australii, który w rankingu Times Higher Education World University Rankings plasuje się w 1% najlepszych uniwersytetów na świecie. Została założona w Melbourne w 1958 roku.
Dowiedz się na FutureLearn
Twoja nauka, Twoje zasady
| Dołącz do światowej klasy
| Mapuj swoje postępy
|
Dołącz do tego kursu
Wolny | Aktualizacja | Nieograniczony |
Dołącz za darmo, a otrzymasz:
| Uaktualnij ten kurs, a otrzymasz:
| Kup Unlimited, a otrzymasz:
|